VAN ABBEMUSEUM – tentoonstellingsfilm Yael Davids

Film voor de tentoonstelling Yael Davids: A daily practice in het Van Abbemuseum

Een korte film over kunstenaar YAEL DAVIDS, ter introductie van haar tentoonstelling ‘Yael Davids: A Daily Practice’, in het Van Abbemuseum Eindhoven, in 2020.

De tentoonstelling markeert een uniek moment in Davids’ carrière: najaar 2020 rondt ze als eerste Nederlandse kandidaat een driejarig onderzoekstraject met de titel Creator Doctus (CrD) af. Het traject, opgezet door de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, leidt niet naar een geschreven proefschrift, maar naar een verzameling artistieke werken of projecten waaronder de tentoonstelling A Daily Practice. Davids’ onderzoek, in opdracht van het Van Abbemuseum, focust zich op lichamelijk leren en is geïnspireerd door het werk van Moshé Feldenkrais (1904-1984).

Yael Davids gaat in haar werk uit van het het lichaam. Ze pleit ervoor om ook instituties zoals het Van Abbemuseum te zien als lichaam – met allerlei onderdelen die met elkaar in verbinding staan. Zo kun je begrijpen dat als je iets verandert aan het ene onderdeel, dat niet te vermijden consequenties heeft voor al het andere.

Productie in samenwerking met Jumping Jackdaw